• IYENGAR JOGA •

KAJ JE IYENGAR JOGA?

Iyengar joga je puristični slog joge, ki ga je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja razvil in poimenoval Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar – B.K.S Iyengar. Gre za zelo natančen slog joge, ki daje poudarek simetričnosti in poravnavi. Pri izvajanju vadbe je pomemben natančen nadzor dihanja (pranajama) in izredno nadzorovana drža telesa (asana). Iyengar joga je odlična

KDO JE B.K.S IYENGAR

Shri Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar se je rodil 14. decembra 1918 v Bellurju v Indiji. Jogo je pričel študirati pri svojem guruju T. Krishnamacharyi (ki ga pogosto imenujejo tudi “Oče moderne joge”) in se ji aktivno posvetil prihodnjih 85 let. 

Jogo je B.K.S Iyengar na zahod prinesel v 70-ih letih in njegova knjiga, “Light on yoga”, je izvorna knjiga za generacije študentov joge po vsem svetu. Več kot 75 let je poučeval na vseh petih celinah. Izumil je številne pripomočke za izvajanje joge, ki jih uporabljamo tudi danes, in raziskal prednosti joge kot zdravljenja številnih resnih zdravstvenih stanj. 

Ta svetovno znani učitelj joge (mnogi bi rekli, da največji učitelj joge na svetu) je umrl 20. avgusta 2014, star 95 let.

V ČEM JE IYENGAR JOGA DRUGAČNA

Iyengar joga je namenjena vsem ljudem in je najbolj razširjena metoda joge na svetu. Učitelji Iyengar joge so dobro usposobljeni in izkušeni in vsakemu učencu znajo pomagati najti svoj nivo v vsaki pozi. Rekviziti so zelo dobrodošli, saj lahko z njimi asano pravilno izvedejo prav vsi. 

Iyengar joga se osredotoča na posturalno poravnavo, ki pa potrebuje čas, da pridemo v položaj in v njem tudi ostanemo. Ko to veščino enkrat osvojimo, bomo lahko v položaju ostajali dlje časa, kar povečuje učinek asane. Dejstvo je, da je vso pozornost potrebno posvetiti natančni izvedbi vsake poze, kar zahteva trud in zbranost, ki posledično lahko razbremeni stres in tesnobo. Iyengar joga je namenjena predvsem večji kakovosti gibanja in ne toliko kvantiteti.

ZAKAJ JE PRI IZVAJANJU IYENGAR JOGE POTRBNIH TOLIKO PRIPOMOČKOV?

Pri Iyengar jogi je v uporabi široka paleta pripomočkov: bloki, odeje, jermeni, stoli in oporniki, ki vsakemu študentu omogočajo najti pravilno poravnavo v pozi. Če nimate vseh pripomočkov, namenjenih izključno za jogo, jih lahko v primeru fizičnega zaprtja studijev, nadomestite tudi s pripomočki, ki jih najdete doma 

Pri izvajanju Iyengar joge imejte pripomočke pri roki, vendar ni nujno, da bodo vedno potrebni. 

KAJ JE EDINSTEVNEGA PRI IYENGAR JOGI?

Iyengar joga se osredotoča na tri vidike: tehnika, zaporedje in čas.

Tehnika: pomeni ohranjanje predvidene poze ob spoštovanju telesnih meja. Pri tem se vzpodbuja uporaba rekvizitov za pomoč vadečim znotraj asane.

Zaporedje: se nanaša na vrstni red izvajanja položajev. Je ključno, saj so od njega odvisni učinki in vplivi vadbe na mentalni in čustveni ravni. 

Čas: v pozah Iyengar joge se vztraja dlje časa. Ko dosežemo stabilnost v pozi, potem lahko varno stopnjujemo globino drže. 

ZA KOGA JE IYENGAR PRIMEREN?

Z eno besedo – vse! Primerna je za začetnike in nadaljevalce.

Čeprav Iyengar joga morda ne ponuja tako intenzivnih kardiovaskularnih izkušenj, kot denimo vadba Vinyasa Flow ali Ashtanga, je odlična tudi za srednje in napredne študente. Daljše držanje poz pomaga pri razvoju moči in povečanju prožnosti ter spodbujanju globlje povezave z dihom in splošno koncentracijo.

V ČEM SE IYENGAR JOGA RAZLIKUJE OD DRUGIH OBLIK JOGE?

  1. Rekviziti se v Iyengar jogi pogosto uporabljajo v nasprotju z drugimi oblikami. Zaradi tega je ljudem vseh starosti, prikladno izvajati te asane z veliko lahkoto.
  2. Je zelo varna, saj se pri izvajanju asan osredotoča na naravno anatomijo telesa. Različice olajšajo izvajanje teh asan.
  3. Asane je treba izvesti v pravilnem vrstnem redu.
  4. Vsaka poza ali asana, ki jo je treba izvesti, zahteva globoko zbranost in za to mora biti meditativno stanje med vadbo joge.
  5. Izvedba asan je prilagojena posamezniku, kjer se upošteva tudi ženski naravni cikel (menstruacija).

Iyengar joga – združenje Slovenije

iyengarzveza.si

• VADBE •

IYENGAR
JOGA

popolnoma prilagojena posamezniku

namenjena krepitvi celotnega telesa

pozitiven vpliv na zdravje – imunski sistem

 

PREBERITE VEČ PREVERI TERMINE

OBRAZNA VADBA
TAO FACE METHOD

  uravnovesi delovanje organov

napolni nas z energijo

gladi gubice

 

 

PREBERITE VEČ PREVERI TERMINE

INDIVIDUALNA
VADBA

prilagojena posameznikovim potrebam in ciljem

časovno prilagojena posamezniku

maksimalno izkoriščen čas in hitrejši napredek

PREBERITE VEČ PREVERI TERMINE

OTROŠKA
JOGA

 

  krepi motoriko

povečuje zbranost

razvija disciplino in koncentracijo

 

 

PREBERITE VEČ PREVERI TERMINE

PISARNIŠKA
JOGA

 

izboljšanje splošnega dobrega počutja

lažje obvladovanje stresa na delovnem mestu

večja produktivnost in kakovost dela

PREBERITE VEČ PREVERI TERMINE

NAJSTNIŠKA
JOGA

 

pomaga pri premagovanju čustvenih in fizičnih sprememb

izboljšuje samopodobo

krepi zdravje in pomaga premagovati stres

 

PREBERITE VEČ PREVERI TERMINE